Daadkragt magazine
In Daadkragt Magazine, het personeelsblad van Kragten is dit leuke artikel te vinden over de ontwikkeling van Pius Park Panningen. We delen het graag met jullie: (Het is ook mogelijk de pdf van het artikel te bekijken, door op de afbeelding hiernaast te klikken.)
EEN BEWEEG- EN ONTMOETOMGEVING VORMGEGEVEN VANUIT DE ESSENTIE
Met gebiedsontwikkeling de wereld mooier en gezonder maken. Dat willen we bij Kragten. Dus toen Pius Park Panningen met de vraag kwam hen te begeleiden, waren we direct enthousiast. Want in dit gebied werken 22 partners samen aan een gezonde leefomgeving voor iedereen. De ideeën tot samenwerking zijn ontelbaar, de positieve energie is aanstekelijk. In 2025 gaat de schop de grond in.
Stel je voor: een gebied van meer dan 10 hectare met uitnodigende sport- en ontmoetingsplekken, een school, een moskee, wandel- en fietsroutes, heel veel groen, omgeven door woningen en zorgwoningen. De auto parkeer je aan de zijkant van het park. Sportverenigingen werken samen, ook de school sport veel buiten, scholieren wandelen met ouderen uit de buurt en enkele faciliteiten, zoals fietsenstallingen, worden gedeeld. Iedereen kan meedoen. Een open park dat gezondheid en ontmoeten stimuleert.
Maatschappelijke vraagstukken
Ruud van Dam is projectleider Pius Park vanuit de gemeente Peel en Maas. Ruud: “Het mooie van dit plan is dat het antwoord geeft op heel veel maatschappelijke ontwikkelingen. Eenzaamheid, overgewicht en sociale integratie om een paar hele belangrijke te noemen. Als voorbeeld: De Zorggroep heeft in dit gebied woningen voor mensen met dementie. Zij geven aan meer naar buiten te willen, anderen te willen ontmoeten. Alleen al het zien van sportende jeugd of mensen die plezier maken, heeft positieve invloed. Verenigingen hebben veel baat bij samenwerking. Om sportfaciliteiten te delen, maar ook om samen te werken in het bestuur. Wet- en regelgeving wordt steeds complexer, dus is het slim deze kennis en kunde in je back-office te combineren. Het plan voor Pius Park is organisch ontstaan vanuit een sterke behoefte. Bottom-up, dus niet ver weg achter een computer.”
De ‘blauwe zone’ van peel en maas
Ine Jacobs is één van de initiatiefneemsters van Pius Park. Als locatiemanager van sportcomplex Thyas is zij onderdeel van het kernteam dat ongeveer zes jaar geleden startte met de eerste ideeën. Ine: “Ik ben fan van de zogenaamde ‘blauwe zones’ in de wereld. Dit zijn gebieden waar mensen door hun gezonde leefstijl meetbaar langer leven. De omgeving zoals die nu hier is, is onsamenhangend en niet per se uitnodigend. Er is ook niet eerder stedenbouwkundig naar gekeken.
Het is soms onveilig, overal rijden auto’s en verenigingen en gebruikers zitten nog te vaak op hun eigen eilandje. Terwijl er voor sportverenigingen veel aan gelegen is om meer samen te werken om de gezamenlijke kosten te beperken. Maar mijn grootste drijfveer is dat we een gebied realiseren dat bijdraagt aan de mentale en fysieke gezondheid van heel veel mensen. Elkaar ontmoeten in een groene omgeving en lekker gevarieerd bewegen, zijn cruciaal voor onze gezondheid.”
Op zoek naar de essentie
Kragten adviseert en speelt een rol in de technische plan vorming. Tommy van den Dungen, adviseur beweeg- en ontmoetomgeving Skills Garden* van Kragten: “De eerste stap die wij in dit proces hebben gezet, is het echte gesprek voeren met alle partners in het project. Direct viel ons op met hoeveel ziel en zaligheid de vele vrijwilligers voor dit plan knokken. Daar heb ik echt bewondering voor! En hun enthousiasme is aanstekelijk. Ze geloven ergens in. Als je antwoord hebt op de vraag waarom je iets doet, kun je een duurzaam plan maken dat voldoet aan de verwachtingen van nu én de toekomst.” Ine vult aan: “In een eerdere versie van ons plan was de auto nog in het park aanwezig. Kragten heeft dit aan de kaak gesteld - het klopte niet met de essentie van wat we willen. De auto uit het park weglaten, was echter voor sommige partners in het begin een brug te ver. Kragten heeft dat procestijd gegeven en mensen op een transparante manier meegenomen in de ideeën. Heel professioneel en prettig.”
Combinatie van hard en zacht
In het park krijgt sporten veel ruimte. Ine: “Mijn droom is een PiusPas waarmee iedereen ook van alle verenigingsfaciliteiten gebruik kan maken. Het is tijd voor meer samenwerking en minder individualisme!” Daarnaast zijn biodiversiteit, water[1]huishouding en sociale cohesie belangrijke thema’s in het park. Allemaal ingepast in het gebied met behoud van de bestaande gebouwen zoals de school, sportverenigingen en moskee. Ruud: “Kragten heeft op een zeer professionele manier alle technische én sociale facetten vertaald naar een ontwerp. Ze combineren de harde en de zachte kant en zijn daar heel kundig in.”
*In Pius Park krijgt sporten - georganiseerd én ongeorganiseerd - veel ruimte volgens het Skills Garden-concept (een samenwerking tussen Athletic Skills Model en Kragten). Kleurrijke kunstgrasvelden, wandelpaden van diverse materialen, heuvels, beachvelden en een pumptrackbaan, stimuleren de bezoeker om gevarieerd te bewegen. Zowel jong als oud, op alle niveaus! Want hoe gevarieerder je beweegt, hoe fitter je blijft. Meer info: www.skillsgarden.nl
meer nieuws
Wij zoeken bouwers en verbinders!
Wil jij mee bouwen en verbinden? Door samenwerking en verbinding tussen alle betrokken partijen, is…
Ontmoeten en verbinden!
Op 21 februari 2024 en 06 maart 2024 hebben er twee mooie goed bezochte bijeenkomsten…